BIC Plzeň

BIC News

Chystáte se na svůj první zahraniční obchod? Přečtěte si, co je dobré vědět předem

Úspěšně jste zakončili obchodní jednání a sepisujete svou první smlouvu o dodání zboží za hranice České republiky. Máme pro vás pár dobrých rad, co byste měli vzít v úvahu.

Jsme členem největší evropské sítě na podporu podnikání Enterprise Europe Network. Jejím hlavním cílem je podpora zahraničího obchodu. Máme zkušenosti a znalosti problematiky mezinárodního obchodování a budeme rádi, pokud se na nás obrátíte se svými dotazy. V článku vám představíme dodací doložky a statistický systém monitorující pohyb zboží v Evropské unii.

Dodací doložky

Jedním z aspektů smlouvy se zahraničním partnerem, na které firmy v mezinárodním obchodě zapomínají, jsou dodací doložky. Pokud vše vychází, jak má, a máte dlouhodobě dobrý vztah s dodavatelem nebo odběratelem, tak je tendence opomíjet jejich důležitost. Přitom by měly být součástí každé smlouvy. V evropských podmínkách se nejčastěji setkáte s řadou podmínek INCOTERMS (International Commercial Terms), ale existují i další.

Co je na nich tak důležitého?

Určují povinnosti prodávajícího a kupujícího, které souvisejí s dodáním a převzetím zboží. Dodací podmínka určuje zejména:

  • způsob, místo a okamžik předání zboží kupujícímu;
  • způsob, místo a okamžik přechodu nákladů a rizik z prodávajícího na kupujícího;
  • další povinnosti stran při zajišťování dopravy, nakládky a vykládky zboží, průvodních dokladů, kontroly, pojištění, celního odbavení apod.
Tip od nás: Nepoužívejte doložku EXW – zapomeňte, že existuje! I když vám bude kamarád říkat, že ji používá už roky a nic se nikdy nestalo.

Podtrženo a sečteno – dodací podmínka podstatným způsobem ovlivňuje cenu prodávaného zboží.

Určuje výši nákladů, které hradí prodávající, a které zahrnuje do ceny zboží. Jsou seskupeny do čtyř kategorií označených velkým písmenem podle rozsahu povinností na straně prodávajícího. Některé jsou vhodné pro všechny typy dopravy, některé jsou výlučně pro dopravu lodí. Podrobnosti o dodacích doložkách jsme sepsali v článku Dodací doložky INCOTERMS®2020: co musíte vědět a jejich kompletní přehled si můžete stáhnout.

Ke stažení

INTRASTAT

Další věc, se kterou se dřív nebo později setkáte, je statistický systém, který monitoruje pohyb zboží v Evropské unii. Nazývá se INTRASTAT. Je založený na povinném výkaznictví pro ekonomické subjekty (firmy), které provádí obchod s ostatními členskými státy EU. Povinnost vykazovat data pro INTRASTAT se týká všech osob registrovaných v tuzemsku k DPH, pokud překročí úhrnnou hodnotu zboží 12 000 000,- Kč přijímaného nebo odesílaného v rámci jednoho kalendářního roku z/do státu EU.

INTRASTAT je závazný a ve svých základních principech stejný ve všech státech Unie.  Z podstatné části ale zůstává v kompetenci jednotlivých členských států, které jej samostatně upravují ve svých národních legislativách. To vede k tomu, že liší např. rozsah vykazovaných údajů, forma výkazu nebo organizační zabezpečení sběru údajů.

Časté chyby a způsob vykazování při vícestranných obchodech jsme podrobněji rozepsali v článku Obchodujete v zahraničí? Vyhněte se nejčastějším chybám při vyplňování Intrastatu.

Máte otázky?

Služby Enterprise Europe Network jsou financovány Evropskou unií z nového programu Single Market Programme na základě grantové smlouvy č. 101052765 a kofinancovány Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

Jarního kola inkubačního programu se zúčastní 7 nadějných startupů

Rada inkubačního programu na základě prezentací vybrala účastníky jarního kola inkubačního programu 2024. Ti tak postupují do další fáze programu.

Celý článek

EENergy – granty pro MSP na energetické úspory

Malé a střední podniky mohou prostřednictvím mezinárodní sítě Enterprise Europe Network využít kaskádové financování až 10.000 EUR na energetické úspory.

Celý článek