BIC Plzeň

BIC News

Plzeňské podnikatelské vouchery pomohly firmě získat podklady pro CE značení

Na začátku byl hackathon, který přinesl nápad, jenž přerostl v reálný obchodní produkt. Nyní chytré jednotky PlantControl prošly měřením elektromagnetické kompatibility, na jehož základě získaly prohlášení o shodě CE. Díky tomu může firma oslovit i zahraniční partnery.

Chytrá IoT jednotka PlantControl a s ní související platforma zabudovaná do stávajících zavlažovacích systémů našla uplatnění v západočeské metropoli i v hlavním městě. Umožňuje totiž na dálku řídit a upravovat nastavení zavlažování. Ohled bere i na počasí.

Společnost PlantControl byla jedním z prvních účastníků inkubačního programu pro začínající firmy z Plzeňského kraje. S jejími zakladateli konzultanti probírali například výběr zákaznické skupiny s největším potenciálem. Podnikatelé v průběhu inkubačního programu zkoumali do větší hloubky potřeby různých typů zákazníků.

V rámci konzultací firma obdržela informace i o vhodných dotačních nástrojích, kterými lze financovat vývoj chytré jednotky. Na základě jejich doporučení se firma rozhodla podat žádost o dotaci z programu podpory spolupráce podniků a výzkumných organizací v Plzeňské aglomeraci, Plzeňské podnikatelské vouchery. Výstupem služeb, které poskytla katedra materiálů a technologií Fakulty elektrotechnické ZČU v Plzni, bylo měření elektromagnetické kompatibility jednotky PlantControl. To posloužilo jako podklad pro vydání prohlášení o shodě CE. Spolupráce s výzkumnou organizací přinesla firmě i nápady na nové inovace. „Diskutovali jsme další možnosti měření v simulovaném prostředí extrémních podmínek, ve kterých jednotky PlantControl mohly fungovat. Cílem těchto měření by bylo ověření funkčnosti a životnosti našich zařízení,“ doplňuje Pavel König.

Chytrá jednotka PlantControl

CE značení otevírá cestu nejen na domácí, ale i na evropský trh. „Očekáváme zvýšení tržeb od zahraničních zákazníků – primárně z Německa, Itálie i Francie,“ uvádí jednatel firmy, Ing. Pavel König. Kontakty na nové potenciální zahraniční partnery firma získává i pomocí služeb sítě Enterprise Europe Network. Dle individuálních požadavků a s přihlédnutím ke kapacitám plzeňské společnosti se tyto služby v posledním roce zaměřovaly na španělský, italský a francouzský trh. Několikrát ročně získává firma informace o vhodných mezinárodních kooperačních akcích, při kterých je možné si předem naplánovat schůzky s vybranými účastníky.

„BIC Plzeň je pro nás naše prodloužená ruka a poskytuje nám služby, které jsou důležité, a je těžké si na ně hledat čas při vývoji produktu a řešení zákaznických projektů,“ hodnotí spolupráci Pavel König.

EENergy – granty pro MSP na energetické úspory

Malé a střední podniky mohou prostřednictvím mezinárodní sítě Enterprise Europe Network využít kaskádové financování až 10.000 EUR na energetické úspory.

Celý článek

Vybíráme účastníky jarního kola inkubace 2024

Do jarního kola inkubace se přihlásilo 16 nadějných startupů. Kdo z nich postoupí do další fáze programu?

Celý článek