BIC Plzeň

BIC News

Ohlédnutí za podzimní sérií webinářů

Skvělý seminář! Promyšlený, pro informovanost, pochopení a základní rychlou orientaci přehledný a čistý výklad. Téma bylo zpracováno detailně, webinář rozhodně nebyl nudný. Tak hodnotíte náš seriál 10 webinářů na téma Pravidla zahraničního obchodu.

Jako partneři sítě Enterprise Europe Network vám v BIC Plzeň radíme, jak rozšířit vaše podnikání do zahraničí a pomáháme vám nalézt nové obchodní partnery. Zahraniční obchod má ale svá pravidla a skrývá mnohá úskalí, kterými jsme vás v našich webinářích zdárně provedli.

V tematické sérii, která se zaměřovala na jednotlivé aspekty zahraničního obchodu, jsme vás nejprve seznámili s pravidly a postupy, které se týkají Intrastatu. V souvislosti s novými pravidly pro přeshraniční elektronické obchodování mezi podniky jsme pořádali webinář na téma E-commerce. Proto už například víte, že systém jednoho správního místa (OSS – One Stop Shop) se od 1. července 2021 rozšířil i na jiná zdanitelná plnění. V těchto případech se nemusíte registrovat k DPH v jiné členské zemi, ale můžete využít OSS a odvádět prostřednictvím českého finančního úřadu. Věnovali jsme se i dodacím doložkám, které mají vliv na uplatňování DPH a celních předpisů při provádění zahraničního obchodu se zbožím.

Samostatná část byla věnována problematice uplatňování DPH u zboží a služeb. Dodání zboží, pořízení zboží, dovoz a vývoz mimo EU včetně komplikovaných třístranných a vícestranných obchodů, to vše měli zájemci možnost vyslechnout a představit si modelové situace na praktických příkladech.

Webináři vás provázel Marek Reinoha – nebo také, jak jste psali, „profík, který ví, o čem mluví“. Věříme, že jeho pomocí se nyní dobře orientujete v pravidlech uplatňování DPH v rámci unijního obchodu se zbožím a službami a rozumíte souvislostem v celní oblasti v případě mimounijních transakcí. Pokud byste i přesto měli nějaké nejasnosti a chtěli danou problematiku s odborníkem v nejbližších dnech konzultovat, ozvěte se nám.

Série webinářů Pravidla zahraničního obchodu probíhala od 10. září do 22. listopadu 2021 a byla realizována v rámci mezinárodního projektu Enterprise Europe Network, ve kterém je BIC Plzeň členem. Webináře provázel velký zájem. Nejvíce zaujala problematika dodání zboží v EU, následovalo pořízení zboží v EU a dodací doložky/INCOTERMS. Nejvíce jste se ptali na problematiku DPH u služeb.

Děkujeme vám všem za poskytnutou zpětnou vazbu. Budeme rádi, když nám napíšete nápady na další témata, kterým bychom se měli věnovat.

EENergy – granty pro MSP na energetické úspory

Malé a střední podniky mohou prostřednictvím mezinárodní sítě Enterprise Europe Network využít kaskádové financování až 10.000 EUR na energetické úspory.

Celý článek

Vybíráme účastníky jarního kola inkubace 2024

Do jarního kola inkubace se přihlásilo 16 nadějných startupů. Kdo z nich postoupí do další fáze programu?

Celý článek