BIC Plzeň

BIC News

Ohlédnutí za podzimní sérií webinářů

Skvělý seminář! Promyšlený, pro informovanost, pochopení a základní rychlou orientaci přehledný a čistý výklad. Téma bylo zpracováno detailně, webinář rozhodně nebyl nudný. Tak hodnotíte náš seriál 10 webinářů na téma Pravidla zahraničního obchodu.

Jako partneři sítě Enterprise Europe Network vám v BIC Plzeň radíme, jak rozšířit vaše podnikání do zahraničí a pomáháme vám nalézt nové obchodní partnery. Zahraniční obchod má ale svá pravidla a skrývá mnohá úskalí, kterými jsme vás v našich webinářích zdárně provedli.

V tematické sérii, která se zaměřovala na jednotlivé aspekty zahraničního obchodu, jsme vás nejprve seznámili s pravidly a postupy, které se týkají Intrastatu. V souvislosti s novými pravidly pro přeshraniční elektronické obchodování mezi podniky jsme pořádali webinář na téma E-commerce. Proto už například víte, že systém jednoho správního místa (OSS – One Stop Shop) se od 1. července 2021 rozšířil i na jiná zdanitelná plnění. V těchto případech se nemusíte registrovat k DPH v jiné členské zemi, ale můžete využít OSS a odvádět prostřednictvím českého finančního úřadu. Věnovali jsme se i dodacím doložkám, které mají vliv na uplatňování DPH a celních předpisů při provádění zahraničního obchodu se zbožím.

Samostatná část byla věnována problematice uplatňování DPH u zboží a služeb. Dodání zboží, pořízení zboží, dovoz a vývoz mimo EU včetně komplikovaných třístranných a vícestranných obchodů, to vše měli zájemci možnost vyslechnout a představit si modelové situace na praktických příkladech.

Webináři vás provázel Marek Reinoha – nebo také, jak jste psali, „profík, který ví, o čem mluví“. Věříme, že jeho pomocí se nyní dobře orientujete v pravidlech uplatňování DPH v rámci unijního obchodu se zbožím a službami a rozumíte souvislostem v celní oblasti v případě mimounijních transakcí. Pokud byste i přesto měli nějaké nejasnosti a chtěli danou problematiku s odborníkem v nejbližších dnech konzultovat, ozvěte se nám.

Série webinářů Pravidla zahraničního obchodu probíhala od 10. září do 22. listopadu 2021 a byla realizována v rámci mezinárodního projektu Enterprise Europe Network, ve kterém je BIC Plzeň členem. Webináře provázel velký zájem. Nejvíce zaujala problematika dodání zboží v EU, následovalo pořízení zboží v EU a dodací doložky/INCOTERMS. Nejvíce jste se ptali na problematiku DPH u služeb.

Děkujeme vám všem za poskytnutou zpětnou vazbu. Budeme rádi, když nám napíšete nápady na další témata, kterým bychom se měli věnovat.

Jarního kola inkubačního programu se zúčastní 7 nadějných startupů

Rada inkubačního programu na základě prezentací vybrala účastníky jarního kola inkubačního programu 2024. Ti tak postupují do další fáze programu.

Celý článek

EENergy – granty pro MSP na energetické úspory

Malé a střední podniky mohou prostřednictvím mezinárodní sítě Enterprise Europe Network využít kaskádové financování až 10.000 EUR na energetické úspory.

Celý článek