BIC Plzeň

BIC News

Udržitelný projekt: inspirujte se příkladem plzeňské firmy

Plzeňská firma ORRO GROUP a.s. se zaměřuje na iniciaci a realizaci projektů pro udržitelný rozvoj. V současné době jsou to zejména projekty zaměřené na předcházení vzniku odpadů nebo související s udržitelností dopravy. Jednou z jejich předchozích úspěšných realizací byla ta, u jejíhož zrodu jsme stáli i my.

Firma před třemi lety navázala naším prostřednictvím dlouhodobou spolupráci s dánským výrobcem nerozbitných sklenic glassFORever a v letošním roce získala 3. místo v soutěži IBM Firma roku 2022 Plzeňského kraje.

ORRO GROUP a.s. je společností, jejíž manažeři se po celou dobu svých podnikatelských aktivit soustřeďovali na činnosti, které přispívají k ochraně životního prostředí. Firma před čtyřmi lety hledala nové možnosti rozšíření svých obchodních aktivit, a proto kontaktovala českého partnera sítě Enterprise Europe Network (EEN), BIC Plzeň. Cílem bylo najít zahraničního partnera s inovativním produktem pro český trh. Prostřednictvím mezinárodní databáze EEN byl produkt identifikován a začaly přímé rozhovory, při kterých se česká firma seznámila se všemi konkurenčními výhodami dánských nerozbitných sklenic. Následovalo testování, vyjasnění obchodních podmínek a na jaře 2019 došlo k podpisu smlouvy o obchodním zastoupení. Dánský výrobce splňoval náročné požadavky české firmy na odolnost, ekonomickou výhodnost a bezkonkurenční elegantní design.

V čem je zahraniční produkt unikátní?

Na první pohled je nerozeznatelný od klasického nápojového skla, ale na rozdíl od něj je mnohem šetrnější k životnímu prostředí. Sklenice jsou krásné, praktické, lehké, netříštivé a mají dlouhou životnost (pětiletá záruka na praskliny a lomy). Lze je mýt v myčkách (minimálně 2000 mycích cyklů), používat pro studené i teplé nápoje, zmrazit, či naopak ohřívat v mikrovlnných troubách. Jsou 100% recyklovatelné. Vyřazené kusy se převezmou, rozdrtí a předají zpět do výroby, kde z nich vzniknou nové výrobky. Při používání nehrozí riziko zranění spojené se skleněnými střepy. Nerozbitné sklenice jsou o 66% lehčí než klasické nápojové sklo a důležitým faktorem je samozřejmě i ekonomická stránka: V Dánsku byla provedena studie, pro kterou bylo celkovým počtem 320 000 sklenic glassFORever vybaveno 100 provozoven. Po třech letech jejich používání namísto tradičního nápojového skla ušetřily tyto provozovny 59,4% nákladů na pořizování nových sklenic.

I klienti našeho coworku nerozbitné skleničky znají a také dlouhodobě používají

„Využití služeb BIC Plzeň nám otevřelo cestu k nové podnikatelské aktivitě. Pomoc při výběru optimálního řešení a propojení s dánským výrobcem v roce 2019 bylo pro nás klíčové ”, říká ředitelka společnosti ORRO GROUP a.s. Ing. Blanka Chudobová. Dále na obhajobu zahraničních nerozbitných sklenic dodává, že pro posouzení environmentálního dopadu je třeba brát v úvahu na kolik mycích cyklů jsou určené, jak je řešen jejich zpětný odběr po ukončení životnosti, jak se recyklují a jaká je míra jejich zdravotní nezávadnosti. Z hlediska konečného uživatele je také podstatné, jestli z nich chutná stejně jako ze skla a porcelánu, jaký teplotní rozsah vydrží, jestli po opakovaném použití nepáchnou, nebo zda se u nich po pár umytí neprojeví nepěkné zabarvení.

Nerozbitné skleničky aktuálně využívají výrobci nápojů k podpoře vlastního prodeje, pořadatelé eventů, hotely, restaurace, jídelny, wellness zařízení, zoologické zahrady, zábavní parky, půjčovny karavanů, kempy, sportoviště, výletní lodě, nemocnice, zařízení péče o děti, domovy důchodců a též státní bezpečnostní složky. Jednou z největších výhod, které firma svým zákazníkům nabízí je zakázková výroba. „Nyní pracujeme například na přípravě nerozbitných sad nádobí určených pro nemocnice, školy, zařízení sociálních služeb a polní stravování“, uvádí Blanka Chudobová.

Podpora udržitelnosti je jedním z hlavních témat aktuálního projektu EEN. Spolupráce s plzeňskou firmou, která se věnuje projektům pro udržitelný rozvoj, aktuálně také nové zajímavé výzvě související s udržitelností dopravy, bude proto nadále pokračovat.

Bc. Miroslava Skrziszowská

Bc. Miroslava Skrziszowská

Enterprise Europe Network
m.skrz@bic.cz
605 210 718
377 205 214

Jarního kola inkubačního programu se zúčastní 7 nadějných startupů

Rada inkubačního programu na základě prezentací vybrala účastníky jarního kola inkubačního programu 2024. Ti tak postupují do další fáze programu.

Celý článek

EENergy – granty pro MSP na energetické úspory

Malé a střední podniky mohou prostřednictvím mezinárodní sítě Enterprise Europe Network využít kaskádové financování až 10.000 EUR na energetické úspory.

Celý článek