BIC Plzeň

BIC News

Včelstva v Plzni sleduje umělá inteligence, přináší řadu užitečných informací pro včelaře

Unikátní spojení vědy a přírody přináší plzeňský projekt ProBee, na kterém jsme spolupracovali s plzeňskou firmou Softech.

Vybraná včelstva na území města jsou sledována prostřednictvím technologie umělé inteligence a informace z úlů, jako obraz nebo zvuky, jsou analyzovány s pomocí neuronových sítí, což přináší včelařům mnoho užitečných informací pro jejich činnost. Projekt má navíc přesah i do vzdělávání, sbíraná data jsou připravena k využití pro výuku i volnočasové aktivity školáků.

ProBee dává včelaři cenný náskok

Sledování stavu včelstva pomocí moderních technologií je podle autora projektu Pavla Macha užitečné pro všechny kategorie včelařů: „Jelikož se sám včelaření věnuji přes 40 let, z praxe vím, že systém kontroly na dálku a varování při vzniku problému ocení každý, kdo nemá možnost svá včelstva často navštěvovat, ale samozřejmě potřebuje vědět, co se v úlu děje. V případě potíží dává ProBee včelaři cenný náskok, může zasáhnout rychleji a lépe, což je velmi důležité, ať jste hobby včelař nebo profesionál.“

„Kromě pohledu do života včel, který je sám o sobě pro školáky zajímavý, mohou být sbíraná data využívána i pro výuku dalších předmětů, nejen biologie, například pro výpočty v hodinách fyziky. Tyto možnosti chceme využít i v rámci kroužků realizovaných v našem Centru robotiky,“ řekl ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

 

Základní funkce internetové evidence projektu ProBee jsou pro zájemce z řad veřejnosti zdarma, stačí se jen zaregistrovat a založit si svůj účet, technická zařízení je pak možné získat za měsíční paušál. „Zároveň bych rád podotkl, že hledáme pro spolupráci na zdokonalování systému pečlivé včelaře, kterým poskytneme významnou slevu,“ uzavřel Pavel Mach.

Plzeňské podnikatelské vouchery jsou zpět

6. května byla vyhlášena nová výzva oblíbeného programu podpory spolupráce výzkumných organizací a firem Plzeňské podnikatelské vouchery.

Celý článek

Jarního kola inkubačního programu se zúčastní 7 nadějných startupů

Rada inkubačního programu na základě prezentací vybrala účastníky jarního kola inkubačního programu 2024. Ti tak postupují do další fáze programu.

Celý článek