BIC Plzeň

BIC News

Na Plzeňsku se rozjíždí výuka podnikání a technologií

Byznysové vzdělávání na středních školách je součástí komplexní podpory podnikání v Plzeňském kraji.

Podnikání se na středních školách nevěnuje dostatek pozornosti, a pokud ano, ke studentům se dostávají neaktuální informace, které jim ke startu vlastního byznysu pomohou jen těžko. A to je chyba, myslí si Správa informačních technologií města Plzně (SIT), která se tento problém v západočeské metropoli rozhodla řešit.

„Vymysleli jsme program s názvem Startupuj, který trvá celé jedno pololetí a studenti díky němu získají základní přehled o právních náležitostech spojených se založením společnosti,“ popisuje pro CzechCrunch Tomáš Cholinský, ředitel úseku SIT Port. Interní lektoři ze SITky i externí odborníci z praxe studenty vyučují v několika oblastech od samotného vymýšlení produktu a jeho prezentování přes marketing a cenotvorbu až po účetnictví a právní aspekty podnikání.

Podpora podnikání od školek po absolventy

Výuka mladých podnikatelů na středních školách v Plzni navazuje na širší ekosystém podpory technického vzdělávání a podnikání s názvem PINE, což je zkratka Plzeňského inovačního ekosystému„Jako každý správný podnikatelský záměr v sobě nese plán B, můžeme pod tou značkou když tak pálit borovičku,“ směje se Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně. Kromě svého zkratkového původu totiž anglické slovo pine značí právě borovici.

S vážnějším výrazem pak ale pokračuje v popisu komplexního systému, který chce s technologiemi seznámit už děti v mateřské školce, prostupuje všemi dalšími stupni vzdělávacího systému a věnuje se také nadějným inovátorům, kteří mají potenciál založit svůj vlastní byznys. V podnikání jim pak pomáhá i růst. Západočeská metropole chce pomocí PINE udržet talentované lidi, aby neodcházeli studovat nebo budovat firmy do jiných měst.

Ekosystém podpory technického vzdělávání a podnikání PINE

Na středních školách se pak PINE kromě výuky podnikání zaměřuje na zmíněnou podporu mladých potenciálních podnikatelů. Nabízí jim například hackathony, workshopy či takzvané start-upové víkendy nebo také SIT Port Garage, což je dílna s moderní vybavením pro všechny zájemce. Pro pokročilejší podnikatele nebo studenty a absolventy vysokých škol jsou pak k dispozici podpůrné programy v rámci inkubace a následné akcelerace, které nabízíme u nás v BIC Plzeň.

„Jedinečnost programu PINE spočívá v tom, že se do něj můžete zapojit kdykoliv. Začíná opravdu už od mateřských škol, pokračuje volnočasovými kroužky pro děti na základkách, přechází do propracovaných aktivit pro středoškoláky a vysokoškoláky a končí u firem. Od začínajících po ty, které už na trhu jsou a chtějí zvýšit svoji konkurenceschopnost a posunout se dál,“ říká Luděk Šantora.

Článek jsme převzali z CzechCrunch, kde si ho můžete přečíst celý

Máte v hlavě nápad nebo už rozmyšlený projekt?
Napište nám a poraďte se s námi!

EENergy – granty pro MSP na energetické úspory

Malé a střední podniky mohou prostřednictvím mezinárodní sítě Enterprise Europe Network využít kaskádové financování až 10.000 EUR na energetické úspory.

Celý článek

Vybíráme účastníky jarního kola inkubace 2024

Do jarního kola inkubace se přihlásilo 16 nadějných startupů. Kdo z nich postoupí do další fáze programu?

Celý článek